Güney Asya ve Hindistan Yemekleri dendiği zaman şüphesiz ilk akla gelen, birbirinden lezzetli baharat karışımlarıdır. "Sıcak karışım" anlamına gelen "Garam Masala", içindeki baharatlar ve ölçüleri yörelere göre farklılık gösterse de, geleneksel Garam Masala Tarifi bu şekildedir.
Garam Masala Malzemeleri:
- 4 yemek kaşığı kişniş tohumu
- 1 yemek kaşığı kimyon tohumu
- 1 yemek kaşığı tane karabiber
- 1,5 tatlı kaşığı çörek otu
- 1,5 tatlı kaşığı toz zencefil
- 3/4 tatlı kaşığı siyah kakule
- 3/4 çay kaşığı tane karanfil
- 3 santim çubuk tarçın
- 2 kurutulmuş defne yaprağı
- 1/2 küçük kurutulmuş acı biber (isteğe bağlı)
Garam Masala Hazırlanışı:
Bir tavaya kakule ve zencefil hariç tüm malzemeler konulur. Arada karıştırılarak kavrulur. En son kakule eklenir. Yaklaşık 10 dakika kadar ara sıra karıştırılarak kavrulur. Baharatlar iyice kavrulunca ocaktan indirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kakulenin kabukları ayrılır ve yalnızca tohum kısmı kullanılır. En son Toz zencefil de eklenerek baharat değirmeninde çekilir. Sağlam kapaklı bir kavanoza konarak serin ve karanlık ortamda saklanır. Et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder