25 Ağustos 2018 Cumartesi

Demirhindi Şerbeti Tarifi


Osmanlı döneminden günümüze gelmiş olan şerbet kültürü, özellikle Ramazan ayının vazgeçilmezidir. 
Osmanlı Devleti’nde demirhindi, gül, amber, şeftali, mandalina, böğürtlen, keçiboynuzu, düğün, çilek, turunç kızılcık, ağaç çileği, yasemin çiçeği,  portakal, fulya çiçeği, menekşe, ve kayısı gibi neredeyse 300’e yakın çeşitte malzeme kullanılarak şerbet yapıldığı bilinmektedir. 
Her derde deva olarak nitelendirilen Demirhindi Şerbeti en çok tercih edilenlerden birisidir. Kanuni Sultan Süleyman yaz günlerine denk gelen bir Ramazan ayında bu şerbeti içmiş ve çok beğenmiş. Bu sebeple Kanuni’nin en sevdiği şerbet olarak anılmaya başlanmış. Üstelik baharatı ve reçeli de yapılmakta. 
Demirhindi Şerbeti Osmanlı zamanında 40 çeşit baharat kullanılarak yapılırmış. Bu yüzden kendi ağız tadınıza uygun lezzeti yakalamak için, baharatlarla oynamanızda bir sakınca yok.

Demirhindi Şerbeti Faydaları:


  • *Meyvesi sarılık ve nezle hastalıklarında sürekli kullanılmaktadır.
  • *Meyve olarak lifli bir yapıya sahip olduğu için tok tutucu özelliğe sahiptir.
  • *Demirhindi şerbeti susuzluğa  iyi gelmektedir. Sahurda içilmesi de önerilir.
  • *Kan yapıcıdır. Kansızlığa faydalıdır.
  • *Kabızlığa iyi gelip, sindirimi hızlandırır.
  • *Enerji vericidir.   

Demirhindi Şerbeti Malzemeler (8 kişilik):                                   

2 litre su       
200 gram demirhindi 
1 tane taze zencefil
1 adet çubuk tarçın
3 tane karanfil 
1 adet yıldız anason
İsteğe göre şeker veya soğuduktan sonra bal ilave edilebilir.
Pişirme Süresi: 25 dakika

Demirhindi Şerbeti Hazırlanışı: 

Demirhindiler orta büyüklükte parçalara ayrılarak büyük bir tencereye koyulur. Üzerine su eklenir ve bir gece dışarıda bekletilir. Ertesi gün bütün malzemeler tencereye ilave edilerek pişirilmeye başlanır. Şeker kullanmak isteyenler 1 su bardağı olarak tencereye ekleyebilir. Şeker istemeyenler şerbet soğuduktan sonra istenilen miktarda balı ekleyebilir. Bal kesinlikle kaynarken ilave edilmemelidir. Ocakta şerbet kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ocaktan alınır. Soğuduktan sonra bir tencereye ince telli süzgeç koyulur. Süzgecin üzerine temiz bir tülbent ilave edilerek Demirhindi şerbeti süzülür. Buzdolabında bekletildikten sonra buz eklenerek servis edilebilir. Ayrıca kışın sıcak olarak da içilebilir. 
Demirhindi şerbeti hazır. Afiyet olsun.


       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder