Dolma etli ya da zeytinyağlı çeşitleriyle Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Benim vereceğim dolma alışık olduklarımızdan biraz daha farklı yapılıyor ve bir parça daha zahmetli. Ama kesinlikle zahmetlerinize değiyor. Dolmanın kıyması çiğden değil önce kavrulduktan sonra konuyor. Bir de sebzeler önce kızartılıp sonra dolduruluyor. En son fırında tüm lezzetler birleşiyor.
Fırında Etli Dolma Tarifi için gereken malzemeler;
500 gr kıyma
4-5 adet dolmalık biber
2 adet patlıcan
2 adet kabak
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 kaşık domates- biber karışık salça
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
Fırında Etli Dolma Hazırlanışı;
Önce patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye kestikten sonra oyun ve bir süre tuzlu suda bekletin. Bu sırada kabakları da ortadan ikiye bölüp, oyun. Kabakları soymayın. Dolmalık biberleri de hazırlayın. Bu sırada kızartma yağınız kızmakta olsun. Bir yandan soğanları ve kıymayı kavurun, ince kıyılmış sarımsakları, tuz ve karabiberini ve bir kaşık salçayı ekleyin. Güzelce kavrulduktan sonra soğumaya bırakın. Sebzeleri sırayla kızgın yağda kızartın. Havlu peçete ile fazla yağını aldırın. El yakmayacak kadar soğuyan kızarmış sebzelerinizi kıymalı içle doldurun. Hazırladığınız dolmaları bir fırın tepsisine düzgünce dizin. Küp küp doğradığınız domatesleri dolmaların üzerine doldurun, kalanını da tepsinin içine dökün. Tepsinin içine yarım bardak kadar su ilave edip 180-200 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişirin.
Fırında Etli Dolmahazır. Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder