Kazdağı Çorbası,Ege’nin yöresel bir çorbasıdır. Tarhana ile yapılır. Ege’nin farklı yerlerinde ek malzemeler farklılık gösterebilir. Çoğunlukla börülce kullanılarak yapılır. Fasulye içeren Kazdağı Çorbası Tarifleri de vardır. Benim tarifim nohutlu. Nohutlarımı da, paketi açtığım gün, hepsini birlikte büyük bir tencerede haşlayıp, poşetlere doldurarak derin dondurucuda saklıyorum. İstediğim zaman çıkarıp, suya tutarak biraz çözülmesini sağladıktan sonra kullanıyorum. Klasik sebze yemeklerinin çoğuna bir iki avuç nohut ekliyorum. Hem besin değeri artıyor hem de sebzelerle nohut birbirine çok yakışıyor. Aynı uygulamayı, kuru fasulye, Meksika fasulyesi, barbunya hatta mercimekle bile yapmak mümkün. Siz Kazdağı Çorbanızda paşa gönlünüzün istediği malzemeyi kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
· 5 yemek kaşığı tarhana
· 2 parça tavuk kalça
· 1 domates
· 2 biber
· 1 soğan
· 2 diş sarımsak
· 1 çay bardağı haşlanmış nohut
· 1 çay bardağı tel şehriye
· 1 kaşık salça
· Tuz
· Karabiber
· Tereyağı
Hazırlanışı:
Tavuk kalçalarını haşlıyoruz ve çıkan tavuk suyunu soğutuyoruz. Bir tencerede tereyağında soğanı kavuruyoruz. İnce kesilmiş biberleri ekliyoruz. Biraz sararınca, sarımsakları ve küp kesilmiş domatesleri ekliyoruz. Domatesler yumuşayınca, salçayı ilave ediyoruz. Tavuk suyunu ve tarhanayı ekliyoruz. İnce ince didiklenmiş tavuk kalçalarını, haşlanmış nohutu, tuzunu ve karabiberini de ekliyoruz. Durmadan karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayınca şehriyeleri ekliyoruz. Birkaç dakika kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
Kazdağı Çorbanızhazır, Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder